Logotype Hotell Wilhelmina: Länk till startsidan

AKTUELLT HOS OSS

Med senaste nytt från Hotell Wilhelmina
- Konferens- och nöjeshotellet i Södra Lappland!


 

God Jul

Nyheten inlagd: 2007-12-24



God Jul från oss alla!






23/12 Klassiker på nytt sätt

Nyheten inlagd: 2007-12-23


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 2/12 tipsar vi om en klassiker med annorlunda tillbehör!


Risalamalta med plommonkompott

 

Ingredienser

 

4 portioner

0,5 l risgrynsgröt

1 msk vaniljsocker

1,5dl plommon

1 msk socker

 

Så här gjorde vi:  

1. Blanda ner vaniljsockret i den kalla gröten.

2. Vispa vispadgrädden med sockret, kan bytas mot vaniljsocker.

Ca. 1,5dl vispgrädde

 

Ingredienser

  • 20 plommon / färska eller torkade (blötlagda)  
  • 0,5 liter vatten
  • 250 g strösocker
  • 1 vaniljstång

Så här gjorde vi:

Skala (om det är färska plommon)och dela plommonen i mindre bitar. Koka upp vatten, socker och vanilj och slå den kokande lagen över plommonen. Häll av överbliven lag och ställ plommonen i kylen. Smaka av, den ska vara söt och god!

När risalamaltan och plommonkompotten kallnat varvas plommonkompott, risalamalta och vispgrädde, dekorera gärna med kanel eller stjärnanis.


Ha en trevlig 23:e december så ses vi här igen i morgon, då har vi en liten julklapp till dig!




22:a Kola

Nyheten inlagd: 2007-12-22


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 22/12 tipsar vi om julgodis som är så snyggt att det också blir julpynt för bordet!



Pepparkakskola

Ca 30st.

 

1 dl vispgrädde

½ dl ljus sirap

½ dl strösocker eller råsocker

1 tsk pepparkakskryddor

 

Blanda samtliga ingredienser i en glasskål.  Sätt in i mikron på full effekt i ca 5min. Rör om. Koka i ytterligare 2 min på full effekt, observera att det kan skilja en hel del från mikro till mikro, håll uppsikt. Gör gärna ett kulprov. Droppa en klick av den varma smeten i ett glas med kallt vatten om det går att forma en kula av smeten är koket klart. Häll upp i knäckformar eller häll upp smeten på ett bakplåtspapper eller teflonduk. Klipp till lagom stora bitar när massan stelnat. Slå gärna in i fina papper. Ett tips är att först slå in bitarna i en liten bit bakplåtspapper och sedan fina färgade papper utanpå.


Ha en trevlig 22:a december så ses vi här ignen i morgon!

Och Ni... missa inte julklappen den 24:e ...




21/12 Återvinning i juletider!

Nyheten inlagd: 2007-12-21


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Nu börjar det bli dags att klä granen!
Idag 21/12 tipsar vi om återvinning inför julen!



Här på hotellet blir det en hel del glödlampor att byta ut, självklart byter vi dem nu mot lågenergilampor! Men det är synd att slänga de gamla lamporna tycker vi, de passar utmärkt som julgranskulor.

Här har vi två exempel!

Vi har använt vanligt smältlim för att göra lite strukturer på lampan. Snören och band, för att täcka sockeln, men innan vi gjorde det så satte vi en sträng för upphängningen kring sockeln och så har vi målat "lamporna" med vattenbaserade lackfärger. Vi dekorerat med lite paljetter och pärlor.


Smältlim och sträng köpte vi på Pettersons Järn.

Band på Stuvboden

Färger på Colorama (Torstens ;) )

Paljetter på JP Kontor.

 

Ha en trevlig 21:a december och var snäll mot naturen så ses vi här igen i morgon!







Beautiful Business

Nyheten inlagd: 2007-12-20


Stort tack till alla Er som nominerat oss, digitalahotellet.se till

Beautiful Business Award 2008!


Vi har gått vidare


Beautiful Business är ett begrepp för inspirerande företagande som genomsyras av hållbarhet, nytänkande och ambition. Det handlar om ett sätt att vara som är lika beundransvärt oavsett om det gäller ett affärstänkande eller hur man agerar som människa.


Öhrlings PricewaterhouseCoopers & Driftig.nu 





20 / 12 Kerstins Jemenhus

Nyheten inlagd: 2007-12-20


Idag 20:e december berättar Vilhelminas Kerstin Hermansson om en rolig jultradition.


En idé som Kerstin fått efter sina år i Jemen!


 
Varför inte bygga ett Jemenhus av pepparkaka?

Korta fakta om Jemen  
Jemen är en stat på södra Arabiska halvön i sydvästra Asien. Jemen betyder Landet till höger om Mecka.
Huvudstad heter Sana  
Officiella språket är arabiska  
Statsskick, republik  
Folkmängd, 21 456 188  
Valuta jemenitisk rial (YER)  
Jemens Högsta punkt är:  Jabal an Nabi Shu'ayb 3760 m ö.h.



Kerstin och maken Ingemar jobbade i Jemen för Rädda Barnen i över 6 år från 1976 och framåt. Tillsammans med Teresa nunnorna i en liten lepradrabbad stad i Jemen som på engelska heter ”City of Light”  byggde Kerstin upp en liten förskola. Moder Teresa som både fått Nobels fredspris (1979) och helgonförklarats träffade Kerstin själv två gånger. Förskolan som Kerstin byggde upp finns kvar och arbetet i Jemen har fortgått. Kerstin har själv besökt området igen i början av nittiotalet.


Husen Jemen ser väldigt speciella ut och påminner mycket om pepparkakor med kristyr. Husen är höga, fyrkantiga med vackra små fönster som ofta är gjorda av alabaster istället för glas.
På den här bilden står husen tätt i hop, det gör dom inte alltid. Baka ett fristående hus och låt dig inför garneringen inspireras av den vackra bilden ovan. Dagens tips är alltså att göra som Kerstin och baka Jemen-hus av pepparkaksdeg!
Trixet är att garnera rejält med vit kristyr. Det blir ett garanterat annorlunda pepparkakshus. Dessutom blir det garanterat en favorit vid årets julgransplundring ;)

För recept se. 3/12 i adventskalendern.




God Jul
från
Kerstin

Ha en trevlig 20:e december så ses vi här igen i morgon!






Julveckan

Nyheten inlagd: 2007-12-19


25/12 Hemvändarfest & Juldagsparty  
Partycovers till Floorfillerbandet Feejk & Nytt för  
i år schlagerdisco i pauserna på festvåningen.  
Nattklubb med disco i Panoramabaren.  
2 insläpp, 4 barer! Entré 130:- Vi öppnar  
éntren kl 21,00. Entré 130kr. Välkommna!  

Fira Nyår på riktigt!  
Entré 80kr inkl nyårsskål.  
Nyårs-Disco 22,00-02,00 Fyrverkerier!  

Bar & restaurang håller öppet följande tider under julen  
21/12. Stänger vi 18.00  
22-24. Stängt  
Juldagen. Öppnar vi 21,00 för fest!  
Annandagen. Stängt  
27-30/12. Köket öppet 11.00 – 18.00  
Nyårsafton: Öppnar vi för nattklubb 22,00  
Nyårsdagen. Stängt  


Mellandagsrea i relaxen!  
Relax för halva priset, endast 45kr/p 50% rabatt på dryck och relaxmat. Erbjudande: Relaxburgare 65kr  
Sallad m. vitlöksbröd, ost/skinka el. kyckling: 89kr  
Gäller 27-31 januari.  

Boka in 12/1 då är det julgransplundring m. disco & liveband på övre plan. Middag m. öl/vin 165kr. Boka bord!  
 
God Jul på Er alla önskar familjen  

Norman m. personal.







19:e december

Nyheten inlagd: 2007-12-19


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 19/12 tipsar vi om enkelt och gott!



Ischoklad!! Det här passar bra som julbak för lite större barn, mindre barn måste alltid ha hjälp med spisen! 

Så här gjorde vi!
Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar.
Lägg ner chokladen i smöret och rör tills den smält.
Fördela smeten i formar.
Låt stelna i kyl.

Ingredienser

ca 40 st

75 g smör
200 g mörk choklad


Ha en trevlig 19:e december så ses vi här igen i morgon!






18/12 Knäckstrutar

Nyheten inlagd: 2007-12-18


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag 18/12 gör vi traditionella knäckstrutar i mikron!




Ingredienser  

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 msk smör
10 st sötmandel
1 dl sirap  



Så här gjorde vi ...

Blanda grädde, sirap, socker i en skål som rymmer minst 1 1/2 liter.
Ställ in i mikron utan lock på full effekt 9-10 min. Ta ut och testa med termometern som ska visa 122°. Koka ev ytterligare någon minut. Hacka mandeln och rör ner den och smöret i smeten. Fördela smeten strutarna. Lättast ’r det om man gör som här, ställer strutarna i en skål med strösocker. Strutarna gör man av cellofan eller bakplåtspapper och en liten bit tejp. Låt stelna och förvara i kyl.



 
Ha en trevlig 18:e december så ses vi här
igen i morgon!





Luciafirande

Nyheten inlagd: 2007-12-13


Vi tackar Strandskolans elever som just NU "lussar" hos oss!





 







13/12 Tomtetävling

Nyheten inlagd: 2007-12-13


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag på lucia har vi en liten tomtetävling i adventskalendern!

Räkna tomtarna och maila: rätt svar, namn och adress till info@hotellwilhelmina.se  så drar vi en vinnare 17/12.


Lycka till så ses vi här igen i morgon!




12/12 Julkorten!

Nyheten inlagd: 2007-12-12


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag 12/12 har vi tagit oss an julkorten!

Lite idér och tips finns nedan.


Gör egna julkort i år!  


Det blir både billigare, snyggare och mer personligt.  

Här har vi några enkla, men personliga julkort.  
Vi har vikt röd kartong, knutit på ett guldband i ryggen och ”guldat” kanterna med en liten guld-svamp gjord just för att snygga till hörn och kanter.  
Banden finns att köpa på Stuvboden – Vilhelmina.  
Kartong och guldsvamp finns på JP Kontor – Vilhelmina.  

Texten och bilden (på ett av korten) har vi bara skrivit ut på papper och sedan klippt ut och limmat på med vanligt papperslim.  


 

På ett av korten har vi ”nallat ur köket” och limmat på julkryddor, kanel och stjärnanis. Det limmar man enklast med smältlim. Barn behöver hjälp med smältlim!  

Bara att stoppa i kuvert om man så vill och posta!  
Länk till viktiga datum för att posten ska hinna fram i tid!  

Vill man bara skriva ut ett julkort .... så finns det ett här att ladda ner. Klicka bara på länken. Högerklicka på bilden, välj spara som. Öppna bilden med t ex Visningsprogram för fax och bilder och skriv ut!


Ha en trevlig 12:e december så ses vi här igen i morgon!

 


 






11/12 Strutar i granen

Nyheten inlagd: 2007-12-11


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 11/12 har vi gjort lite snygga förpackningar till julgodiset.



Strutar

Förpacka julgodiset snyggt!

Häng i granen, förvara eller dela ut om det ska vara riktigt rättvist ;)

Här har vi använt en färgskrivare och skrivit ut några fina julbilder på vanligt A4 papper.

Vi har rullat strutar tejpat ihop och gjort en liten kant upp till av ett tårtpapper.

Har man inte en färgskrivare så kan man rita och måla själv eller varför inte limma på vackra julbokmärken.



 



Ha en trevlig 11:e december så ses vi här igen i morgon!






10/12 Julgodis

Nyheten inlagd: 2007-12-10


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag 10/12 börjar det bli dags för julgodis. Nedan finner Ni ett recept på underbart god julfudge som smälter i munnen och har en stark smak av choklad. 


Det här behöver du

3dl socker

3msk smör

2dl grädde

1 msk vaniljsocker

3msk kakao

Blanda allt i en vid panna (stkpanna funkar bra) koka länge på låg värme. Det ska bara "puttra" när smeten börjar "sockra sig" stjälper du upp den på ett bakplåtspapper och breder ut med t ex en smörkniv. Skär till lagom stora bitar när massan kallnat något.

Ha en trevlig 10:e december så ses vi här igen i morgon! 




9/12 lussekatter

Nyheten inlagd: 2007-12-09


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 9/12 börjar det bli dags för lussekatter.


Nedan finner Ni ett recept på riktigt saftiga och goda lussekatter.

Det här behöver du ( ca 35 st "vanliga lussekatter" )
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
russin

Pensling:
1 ägg

Så här gör man
Smula jästen i en degbunke.

Smält smöret i en kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.

Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl.

Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller vad du vill ;)

Lägg dem på bakplåtspapper.

Pynta med russin.

Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla med uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.



Ha en trevlig 9:e december så ses vi här igen i morgon! 
 





8/12 Glühwein

Nyheten inlagd: 2007-12-08


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag 8/12 tipsar vi om värmande Glühwein på Vilhelminavis

Glühwein är en mindre söt variant av glögg, den är vanlig i Tyskland och Österrike. Här är receptet på Hotell Wilhelminas eget glüwein.





Det här behöver man för att göra Glühwein.

1 citron, saften och hälften av skalet, rivs.
1 apelsin, saften och hälften av skalet, rivs.
½  dl vatten
10 kryddnejlikor
3 stjärnanis
1 msk lingon
1-2 kanelstänger
1 flaska rött vin
1 dl socker

Tvätta och riv hälften av skalet på rivjärn. Häll citronsaften och skal i en kastrull, tillsätt vatten, kryddnejlikor och kanelstänger. Koka upp och låt sjuda i 2 minuter. Tillsätt vinet och socker, rör så att sockret löser sig men koka inte. Ta från plattan, täck över och låt dra i 6 timmar. Sila och värm innan servering. Mer värme = mindre alkohol.


För en alkoholfri variant kan vinet bytas mot alkoholfritt vin som finns att köpa både på systembolaget och i matvaruaffärer. 
För barn, byt vinet mot svartvinbärssaft som blandas starkare än vanligt, tag mindre socker då saften redan innehåller socker. Se också vårt jultips från 4/12 om glögg för barn.

Ha en trevlig 8 december så ses vi här igen i morgon!








7/12 Chokladsoppa

Nyheten inlagd: 2007-12-07


  Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  
Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 7/12 tipsar vår kock Erik om en värmande chokladsoppa som passar bra till julen.

   

Varm chokladsoppa med grillade ananasspett



4 portioner

 


Idag 7/12   


En stor färsk ananas

25g osaltat smör till stekningen av spetten.

 


Chokladsoppa

350g mjölk (3,5dl)

150g vispgrädde (1/5dl)

1 vaniljstång

5g havssalt

1cm kanel (går bra med vanlig kanel också)

4st hela stjärnanis

1 apelsin

1 jalapeno chili

150g mörk choklad (65% rekommenderas)

10g mörk rom (2tsk)

 


  1. Skala ananasen och skär bort alla bruna fläckar. Dela i 4 delar och skär bort roten.
  2. Skär till tre kraftiga bitar / person
  3. Trä dem på blötlagda träspett
  4. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  5. lägg frön, salt, kanel och stjärnanis i mjölk och gräddblandningen. Låt koka upp.
  6. Tvätta apelsinen och skär av de yttersta skalet av halva. Dela chilin på längden och skrapa bort kärnorna. Använd plasthandskar, det bränns! Tillsätt chilin och apelsinskalet till soppan och sätt på ett lock. Låt stå och dra i 30 min.
  7. Sila soppan genom en finmaskig sil och koka upp igen. Tillsätt den hackade chokladen och mixa soppan stavmixer eller matberedare tills att chokladen smält. Tillsätt spriten om den skall serveras till vuxna. Ska barn äta av soppan så ta undan deras portioner innan spriten tillsätts.
  8. Bryn smöret och stek spetten gyllenbruna.
  9. Häll upp den varma skummiga soppan i portionsskålar och lägg spettet ovanpå.

Ha en trevlig 7:e december /// Erik





6/12 Julbilder att färglägga

Nyheten inlagd: 2007-12-06


 

Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!  



Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag 6/12 finns det julbilder för att färglägga,  

ladda ner och skriv ut ...
 

Klicka på länkarna/bilderna nedan så öppnas bilden i ett nytt fönster. Högerklicka på bilden och välj spara bild som. Spara bilden på t ex skrivbordet.  


För att skriva ut enklast högerklicka och välj öppna med visningsprogram för fax och bilder, klicka på skrivaren och skriv ut. Observera att det finns flera olika sätt att skriva ut bilderna på. Detta är vad vi rekommenderar.  


















Ha en trevlig 6 december så ses vi här igen i morgon.







5/12 Alternativa julstrumpor

Nyheten inlagd: 2007-12-05


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!

Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.



Idag 5/12 tipsar vi om lite alternativa julstrumpor...



 

 Den här "strumpan" har vi gjort av en vanlig dagstidning. Vi har vikit upp mittuppslaget och målat det med bred pensel och vit takfärg, vattenbaserad som täcker bra. Sedan har vi vikit tidningen med den målade sidan ut och ritat upp formen på den julstrumpa vi vill ha. Sedan klipper vi ut själva "skon" eller strumpan och häftar med en vanlig häftapparat. sedan är det bara att måla och dekorera efter tycke och smak. Vi har gjort en kant / krage upp till av tårtpapper, limmat på paljetter och målat med vanlig vattenfärg. 


Julskridsko, fungerar också för tomten.


Julstövel ...

 

Strumpa nummer två är också ett återvinningsprojekt. Ett par gamla stövlar målades med vit lackfärg i två varv. Sedan fodrade vi dem med fleectyg, vi använde vanligt smältlim.Limmade på stjärnor och knöt på en rosett. 


Den andra blev blå ...


Så här såg det ut när vi började. En trasig stövel, en tidning och lite lackfärg. 


Ha en trevlig 5 december så ses vi här igen i morgon!







Glögg hör julen till

Nyheten inlagd: 2007-12-04


  Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!

Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.


Idag 4/12 tipsar Björn om hur man förnyar julglöggen ...  




Glöggdrink!

Varför inte prova något nytt?

Glöggen behöver inte vara varm!

Här får Ni mitt favorit tips på festlig glöggdrink till julkalaset.

Köp vanlig alkoholfri glögg, spetsa med Smirnoff Blueberry Vodka. Här har jag också frusit in små bitar av skivad apelsin, med skal, i iskuber. Det blir en annorlunda drink med mycket julkänsla.



Vanlig glögg med klassiska tillbehör är en stående favorit … ett måste till julen!

 

Barn brukar tycka att glögg ser både gott och roligt ut men det är lite för starkt smak för att det ska "gå hem". Mitt tips är att ta lingondricka eller blåbärssaft och ”spetsa” med lite saftglögg, värm till ljummet och servera med russin och mandel. Extra roligt blir det om barnen själva får ta russin och mandel ur små skålar. Låt dem också få en kanelstång att röra om i sin glöggmugg med så är julen gjord! Se alltid till att alltid använda helt alkoholfri glögg till barnen!

 

 

// Björn Norman





1/12 Doft av jul

Nyheten inlagd: 2007-12-03


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!


Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor. 





I dag 1 december så tipsar vi om hur man skapar juldoft i hela huset. Apelsiner hör julen till! Att trycka i kryddnejlikor i apelsinen är en klassiker, det skapar riktig juldoft. Här har vi gjort flera apelsiner med kryddnejlikor, vi har knutit vackra band i julfärger kring några av dem och arrangerat dem i en korg. I botten har vi oasis som finns att köpa i alla blomsteraffärer, vi har lagt ett lager cellofan i botten för att skydda korgen och bordet. Vi har stuckit i lite granris och björkkvistar runt kanten. Några mjuka videkvistar fick bli till ”rosetter” (vi har bundit ihop dem med blomstertråd)


Dom torkade apelsinskivorna har vi dekorerat med kanel och lite guldtråd.





Att torka apelsiner går fort i mikrovågsugnen.


Skär apelsinen i skivor och lägg på ett hushållspapper i mikrovågsugnen.


Torka på låg effekt under lång tid. Det varierar från ugn till ugn. Vi har torkat dessa i 20 min på upptiningsläge.


Var försiktig, det är lätt att det går för fort och att apelsinerna blir mörka. Mandariner och citroner går också bra att torka.





Ha en trevlig 1:a december så ses vi här igen i morgon :o)






2/12 Julmumma

Nyheten inlagd: 2007-12-03


Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!



Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 2/12 bjuder vi på ett gammalt recept ....



Julmumma 


Detta är ett gammalt recept, en tradition som inte bjuds på så ofta idag. Julmumman passar utmärkt till julbordet. Blandas innan servering, mumman ska vara skummig och fin.

 


½ tsk nystötta kardemummakärnor

5 cl  söt madeira

66 cl kall julöl

66 cl kall porter

33 cl sockerdricka

 


Blanda kardemumma med madeira i en karaff och låt dra en stund.Häll i julöl, porter och sockerdricka, rör om och servera genast.



Till alla barn, julmust!



Ha en trevlig 2:december så ses vi här igen i morgon!




3/12 Klassiskt pepparkakshus

Nyheten inlagd: 2007-12-03


 Välkommen till Hotell Wilhelminas adventskalender!

Varje dag fram till 24/12 tipsar vi om recept och julpyssel för liten och stor.

Idag 3/12 har vi lite tips om hur man gör ett

klassiskt pepparkakshus....

 


Pepparkaksdeg, gräddas på 175 grader

½ dl socker

1 dl sirap

50g smör (inte margarin)

½ msk kanel

½ msk malen ingefära

½ msk mald kryddnejlika

1 ½  dl mjölk

½ msk bikarbonat

8-9 dl (525g) vetemjöl

 

Blanda socker, sirap och smör i en gryta. Värm tills att smöret smält.

Tillsätt kryddor och mjölk och låt kallna.

Blanda mjölet (inte riktigt allt på en gång) med bikarbonat och tillsätt den kalla blandningen.

Arbeta ihop till en smidig deg, täck över med plastfolie och låt vila i kylskåpet i minst ett dygn.

 

Skriv ut ritningarna genom att klicka här

Klipp ut ritningarna, de är i rätt storlek och skala. Om man vill kan man klistra upp ritningarna på ett hårdare papper eller kartong och sedan klippa ut dem.

 

Sätt ugnen på 175 grader

Knåda degen smidig på mjölat bord och kavla ut till ca 3-4mm’s tjocklek.  

Grädda gärna en provkaka, flyter den ut för mycket så måste mer mjöl arbetas in i degen.

Lägg över den kavlade degen på ett bakplåtspapper, lägg mallen på den kavlade degen och skär ut dem, ta bort överfödig deg. Delarna blir skeva om de flyttas från bakbord till plåten. Dra över bakplåtspapperet på plåten och grädda.

Glöm inte att många av delarna ska göras i 2 exemplar. Skär ut ev fönster, skär man ut fönster blir huset svagare och lite svårare att sätt ihop. Grädda i mitten av ugnen. Observera att de små delarna gräddas kortare tid än de större. Efter gräddning, lägg på mallarna igen och kontroller att måtten stämmer. Du kan skära till kanter och ev utflytningar medan kakan fortfarande är varm.

 

Sätta ihop huset.

Man kan montera ihop huset på 3 sätt.

  1. Den klassiska modellen är karamell. Smält 2-3 dl socker i en stekpanna. Detta är mkt varm och svårjobbat, det är lätt att bränna sig. Inget för barn! En vuxen måste vara med!!!
  2. Kristyr, med kristyr tar det lite längre tid då man får vänta på att kristyren ska torka, den är dessutom ganska svag.
  3. Smältlim, det här är den enklast metoden men då får man tänka på att huset inte ska ätas upp!!!

 

Limma ihop fram och baksida med gavlarna, se till att få det så rakt som möjligt.

Limma på taket och lägg en ”fog” på nocken också.

Limma ihop skorstenen och fäst den på taket.

Fäst dörren så att den står lite på glänt.

 

Använder du karamell/smält socker så doppa delarna i stekpannan och foga samman delarna snabbt, karamellen stelnar snabbt.

 

Kristyr

4dl florsocker

1 äggvita

2 kr ättiksprit

 

Vispa samman ingredienserna och fyll i en spritspåse. Spritspåse kan göras av smörgåspapper eller bakplåtspapper och frystejp.

 

Garnera huset efter tycke och smak, ovan finner du lite bilder på hur vi gjort.

Ett tips är att välja karameller i samma eller matchande färger. 

Sikta florsocker över taket för att få det att likna snö..

Bommull blir snygg snö om man vill pynta runt om kring sitt hus.


Ha en trevlig 3:e december så ses vi här igen i morgon!




Seminariet på World Trade Center

Nyheten inlagd: 2007-11-20


Vi vill tacka för en fantastisk dag på World Trade Center!
Moderatorn Alice Bah, skötte sig som vanligt otroligt bra. Hon är en intelligent och rolig kvinna som hala tiden levererar snabba repliker och kluriga frågor.
 
Konventet inleddes med sång av Södra Latins kammarkör och invignigstal av KvinnorKans ordförande Agneta Rosengren samt Margareta Söderbaum.









 
Rundabordssamtal - Dåtid, nutid och framtid
Carin Holmquist, professor Handelshögskolan i Stockholm, Kerstin Wennberg, Kvinnors företagande, Nutek, Karin Starrin, generaltulldirektör Tullverket och Claes Borgström, advokat fd JämO samtalade kring ämnet samt svarade på publikens frågor. Det delades ut gula blad som publiken uppmanades att skriva sina frågor på och sedan vika till flygplan och kasta fram till debattörerna och moderatorn Alice Bah.
 
Publike bjöds också på ett anförande av Gertrud Åström en jämställdhetskämpe som alltid får publiken att skratta. Det är en sann konst att presentera statistik och siffror samtidigt som man får publiken att gapskratta.
 
Sedan var det dags för Åsa Unander-Scharin att dansa.
Vi tillsammans med Åsa i Göteborg, Augusti 2007.
Foto: Magnus Olofsson  
Åsa är en fantastisk koreograf som får oss som inte förstår oss på dans att bara sitta stilla och gapa, vi häpnar över hur otroligt vackert det kan vara med en dansare *IRL* och en som visas digitalt i bakgrunden men också för att dansen övergår i akrobatik när hon och den digitala dansaren samtidigt ”slår knut” på sig själva. Vi fick också se Orfeus Klagan, ett stycke av Claudio Monteverdi från 1607 dansas av en industrirobot. -Jo det är sant! Industriroboten illustrerar mycket tydligt sin frustration över Eurydikes död och hur han nedstiger till dödsriket för att försöka få henne tillbaka.
 
Under rubriken ”Kvinnor och teknik - IT är också en demokrati och jämställdhetsfråga” var det så dags för oss att presentera det digitala hotellet.
Vi talade om de fördelar som ett digitalt sammanträdesrum har, vad det innebär för jämställdheten, landsbygden, ekonomin och miljön. Vi bygger nu på världens första hotell beläget i två världar! Under 2008 kommer vi att kunna ta emot våra första digitala hotellgäster. Skämtsamt brukar vi säga att vi är 2000talets nybyggare, det är inte bara skämt utan till viss del också sant. Den nya tekniken öppnar enorma möjligheter för den Svenska glesbygden, det är upp till oss att ta tillvara på dessa möjligheter!  
 
En annan av våra rubriker handlar om hur vi använder ny rolig teknik till leksaker. Hur formger och färgsätter vi de här nya leksakerna och till vem säljs dom? Nästa fråga blir om det verkligen är ekonomiskt att marknadsföra tekniska leksaker som vi nu gör?
Här är ett exempel:   
Helikoptern ovan finns, den finns i hur många olika utföranden som helst men fjärilen nedan finns inte!
Med exakt samma teknik, endast annan färg skulle helikoptern med kulsprutor kunna bli en vacker fjäril. De skulle förmodligen kosta lika mkt att tillverka, de skulle flyga på samma sätt men mest troligt attrahera olika målgrupper. Är verkligen tjejer helt ointresserade av tekniska grejer eller är det bara så att alla tekniska leksaker formges på ett sådant sätt att de inte blir intressanta för tjejer? Ska tjejer måsta anpassa sig till killars intressen och krav på leksaker för att få tillgång till teknik?  
 
Sedan höll Annie Johansson ( c ), yngst i Riksdagen och utnämnd av Veckans Affärer till supertalang ett kortare, mycket intressant föredrag.
 
Farida Rasulzada, doktor i psykologi var en av dagens mest intressanta föreläsare. Hon berättade om sin forskning kring kreativitet och lönsamhet i företag. Hur behandlar vi våra anställda, vad ska uppmuntras och inte?
Kreativitet är det som driver ett företag framåt konsekvenserna av att förstå eller inte förstå detta kan bli mycket stora.
 
Ellinor Persson, journalist samt Kerstin Brunnberg, verkställande direktör Sveriges Radio avslutade dagen.
Stort tack för att vi fick vara med här!
 




Dagens VF

Nyheten inlagd: 2007-11-15


I morgon är det dax, då ska vi tala på World Trade Center om det digitala hotellet och om It-teknikens möjligheter och fördelar.

Bilder från seminariet kommer vi att lägga upp under helgen. Tillsvidare länkar vi till VF's  hemsida.
http://www.folkbladet.nu/2007/11/15/vilhelminaforetagare-forebild-pa-jubileum/




Bra betyg i dagens VK

Nyheten inlagd: 2007-11-14




Vi tackar för det fina betyget!




Julbord 2007

Nyheten inlagd: 2007-11-05



Julbord m dans 2007!
Boka bord hos oss för Inlandets största julbord m. levande orkester.
1/12, 8/12, 15/12   Pris: 320kr / pp
 
Familjejulbord - Söndag 9/12 & 16/12 -  kl.15.00-20.00 Pris: 245kr
Julpyssel för barnen!
Måndag  17/12  kl. 17.00-21.00          Pris: 245kr
Jullunch 17/12, 18/12, 19/12, 20/12  Pris: 195kr




2/11 Allhelgonadisco

Nyheten inlagd: 2007-10-30




LASER-DISCO & Meganattklubb på övre plan & självklart Skräckmaskerad. Entré 80kr för icke utklädda och 60kr för utklädda. Efterinsläpp från kl. 21,30 – 02,00. 18 år obl. leg kontroll.  
Vi satsar på riktigt bra priser till de bästa kostymerna!  

1:a pris är Ett fri-kort med GRATIS entré till alla nöjeskvällar fram tom: 6/6 2008. För kvällen, Mojitos & Strawberry-Margaritas i baren! Alkoholfria alt finns. 



Veckans lunch  v.44
Tors. Ärtsoppa & pannkakor  
Fre. Fläskytterfilé m. råstekt potatis, kladdkaka.  

Mån Baconinlindad Chorizo m. stuvad potatis
Tisd Stekt saltsill m. löksås  

Ons Lasagne

Tord Ärtsoppa & pannkakor 


11/11 Fira farsdag hos oss!  
Plankstek149kr, glass & chokladsås 45kr . Boka bord!  



Nästa danstillfälle 8/12 – Öhmanz orkester!  








Julbord m dans!  
Inlandets största julbord m. levande orkester. 1/12, 8/12, 15/12 Pris: 320kr / pp  
Familjejulbord  
Söndag 9/12 & 16/12  kl.15.00-20.00 Pris: 245kr  
Måndag 17/12 kl. 17.00-21.00 Pris: 245kr
Tomtepyssel till barnen!!  
Jullunch 17/12, 18/12, 19/12, 20/12 Pris: 195kr  







 











Programmet är klart!

Nyheten inlagd: 2007-10-30



Den 16/11 fyller Kvinnor Kan 25år och vi är inbjudna för att berätta om det digitala hotellbygget.
Det är en stor, stor är  för oss! Vi bugar och tackar för möjligheten! På World Trade Center, Stockholm leder Alice Bah evenemanget. Några av de andra föreläsarna är Claes Borgström advokat fd JämO, Gertrud Åström,  Kerstin Wennberg, Kvinnors företagande, Nutek.

Carin Holmquist, professor Handelshögskolan i Stockholm.

Catharina Hansson, chefredaktör för tidningen Leva.

Farida Rasulzada, doktor i psykologi, talar om kreativitet, lönsamhet och hälsa. Ellinor Persson, journalist samt Kerstin Brunnberg, verkställande direktör Sveriges Radio och Ylva Yngvesson, privatekonom Swedbank.


http://www.kvinnorkan.se/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1







Boncaz

Nyheten inlagd: 2007-10-23


Vi kan stolt presentera Boncaz!
Det legendariska bandet som gjorde sin sista spelning den 28 november 1981 i Hörnefors återförenas för en kväll 27/10 2007 här på Hotell Wilhelmina!
 
Här bjuder vi på en liten återblick .... bilder från de sista spelningarna bandet gjorde på 80talet.

Här är Boncaz på väg till Stockholm för att spela på Virveln! Det är sommarturné 1980.

 

Turnélivet kräver en tupplur ibland ...

Stockholm & Virveln!
 

Fredagen den 27/11 1981 Spelar Boncaz på Universum i Umeå ...
 

Lördagen den 28/11 1981 görs den sista spelningen i Hörnefors, därefter splittras bandet.

 

 

 

Jörgen Moberg in action! Det är Jörgen som är initiativtagare och drivande bakom återföreningen och spelningen här på Hotell Wilhelmina nu på Lördag!

Spex i Saxnäs. Bilden är tagen 1975.

Vi hälsar alla Er som vill se mer av Boncaz hjätligt välkomna på Lördag 27/10. Det finns också möjlighet att köpa Boncaz skiva denna kväll!




Digitala Hotellet

Nyheten inlagd: 2007-10-20


Vi har tidigare berättat om det Digitala hotellet, arbetet fortgår enligt planerna och vi hoppas kunna bjuda Er på en digital rundvandring inom de närmsta månaderna.
Vi har nu fått den stor äran att den 16 november ytterligare presentera det digitala hotellet på World Trade Center i Stockholm.
Vi tackar för förtroendet och kommer med mer information när programmet för dagen är färdigt.




Nu på fredag:

Nyheten inlagd: 2007-10-16


Grillad hängmörad biff m. klyftpotatis &

tryffelsmör 129kr kl. 17.00 – 21.00.


Relaxa! 17.00-19.00 endast 45kr inkl en liten öl/cider eller alkohol fritt alternativ.


Nytt från SPA-avdelningen





Frida behöver praktikunder för sin Spa-terapeut  utbildning!


För mer info och tidsbeställning ring: 0940 - 554 20











Mikaeli

Nyheten inlagd: 2007-09-12


Mikaeli Lördagen bjude bla på Dans & Marknas supé 295kr /pp

Lyssna: klicka här       Till bandets hemsida, klicka här!










Nytt nöjesprogram

Nyheten inlagd: 2007-08-16


Måndag den 27/8 kommer hösten och vinterns nöjesprogram i brevlådan!

Vi hoppas att Ni ska hitta mycket nytt och roligt i det!








Nytt i SPA avdelningen

Nyheten inlagd: 2007-07-03


Nu kan Ni beställa tid för vaxning på Hotell Wilhelmina

Ring 0940 - 554 20 för bokning


 
Priser


Halva ben från knä och ner:  300kr

Hela ben: 450kr

Bikini-linje: 160kr

Överläpp: 130kr

Ansikte: 200kr







Pubtallrik

Nyheten inlagd: 2007-06-28

Sommarspecial - Pubtallrik

F.o.m Fredag 29/6 kan Ni avnjuta vår pubtallrik med hembakat knäckebröd, kökets kryddsmör, korv och andra läckerheter tillsammans med en öl eller ett glas vin.

129 kr

(Alkoholfritt alternativ 99 kr)









Uteservering

Nyheten inlagd: 2007-06-12

Avnjut allt ifrån en kall öl till en hel A`la Carte middag


På Vilhelminas vackraste uteservering med Sveriges bästa utsikt kan Ni avnjuta allt ifrån en glass till en hel avsmakningsmeny.

Kom och koppla av efter jobbet eller fira semestern hos oss.





Examen på Fredag

Nyheten inlagd: 2007-06-05



Fredag 8 juni

Examensmiddag i vår stilfulla festsal!!


Förrätt- Laxcarpaccio m. krutonger, ruccula & kronärtskocka
Huvudrätt- Grillad oxfilè m. tryffelbearnaise, klyftpotatis & sparrisragu
Dessert- Gräddvaniljglass m. rabarberkompott & jordgubbar
Boka gärna bord!!!

Studentpartyt öppnar 21.00
Nattklubb m. Disco i panoramabaren
Andrea Fälldin från SLITZ minglar och blandar drinkar.
En fest Ni inte får missa.
Entre 80 kr. 18 år






Studenten

Nyheten inlagd: 2007-06-02

Examensmiddag & Studentparty



Fredag 8 juni

Examensmiddag i vår stilfulla festsal!!

Förrätt- Laxcarpaccio m. krutonger, ruccula & kronärtskocka
Huvudrätt- Grillad oxfilè m. tryffelbearnaise, klyftpotatis & sparrisragu
Dessert- Gräddvaniljglass m. rabarberkompott & jordgubbar
Boka gärna bord!!!

Studentpartyt öppnar 21.00
Nattklubb m. Disco i panoramabaren
Andrea Fälldin från SLITZ minglar och blandar drinkar.
En fest Ni inte får missa.
Entre 80 kr. 18 år



Studentbal

Nyheten inlagd: 2007-06-01


I dag 1:a juni hälsar vi 2007 års studenter välkomna till årets Studentbal




Efterinsläpp till Diskotek på festvåningen från 21.00, 60 kr, 18 år
OBS!!! Vårdad festklädsel 





Partyt med stort P

Nyheten inlagd: 2007-05-19

2 Floor party

På lördag är det inlandsmässans höjdpunkt.

Mässbanketten med sina 250 sittplatser är sedan länge slutsåld så det gäller att komma i tid till efterinsläppet som börjar 21.30.


Uppstairs!!!

Lars Vegas Trio uppträder samt att Air Condition spelar upp till dans och i pauserna DJ


Downstairs!!!

Disco Nightclub- Galet men bra!!


18 år obl. legkontroll




16 Maj - Onsdags - Nostalgidans

Nyheten inlagd: 2007-05-01


Supé och Dans på Festligt Vilhelminavis 16/5
Boka Bord!!
 


Våra favoriter är tillbaka!

Lokala kändisar skapar ännu en oförglömmlig afton
Upplev Onsdagsdansen som den var förr fast 100% mer musik! Orkestrarna återförenas för att spela musik som vi dansade till förr.
En riktig nostalgiafton på Hotell Wilhelmina.

Kl 18.00 prick! Börjar festen med aperetif och levande mingel-musik i foajen, därefter supé i festsalen varefter dansen börjar.
Vi dansar i ett i ett till ett!
Endast 250kr / person inkl 2 rätters supé, kaffe & kaka samt dans.
Dans supé
FÖRRÄTT
Chilimarinerad räkcoctail med rostad brioche.
HUVUDRÄTT
Wästerbottenostbakad fläskfilé med brännvinsHollandaise och potatis terinne.
Kaffe och husfru Idas kaffebröd
20år obl legkontroll, vårdad klädsel! Efterinsläpp 21.00 Entré 100:-






Våryra

Nyheten inlagd: 2007-04-15

28 April 2007

Rikskända Musikpolisen spelar modern dans och partycovers, i pauserna mixar gäst DJ discoplattor.





Ät plankstek inkl. stor stark, vin,


cider eller läsk för 170 kr (inkl. nöje)


Boka bord!!





Medlemmar i Svensk Handel & Företagarna betalar endast 150 kr/ pers inkl. moms.


 Kom och gör affärer över en god bit mat!





Vi hälsar HillCross skoterförarna speciellt välkomna!!


Skoterdrinkar i Baren!!



18 år obl. leg. kontroll. Stämpel efter 23.00
Efterinsläpp 21.30, 80 kr
Alkoholfria alt. finns alltid på Hotell Wilhelmina





Favorit i repris !!!
Lustjakt.se besöker oss igen, finns på nedre plan.
Öppet för alla...






100-lappen

Nyheten inlagd: 2007-03-20


På söndag bjuder vi alla som äter ur vår väg och grillmeny på våffla med sylt och grädde till kaffet.
 
Påskparty 31/3
 
Ring och boka ”100-lappen”
Meny express
Storstark/cider el. läsk
Nattklubb m. Disco
Allt för 100kr
 
Efterinsläpp 22,00-02,00, 60kr,
18år obl. Leg kontroll. Alkoholfria alternativ finns.
 
Ät hos os innan Ni åker upp till fjälls!
Öppet hela påsken. Vi fixar även fikasäcken! Fyll termosen med choklad eller kaffe, klämmsmörgåsar färdiga för ”järnet” 30kr /pp
 
Fredag till söndag 15.00 – 20.00
2 rätters familjemiddag, grillad WB Snitsel, förrätt eller dessert!
149kr Barn under 12 år ½ priset.
Serveras i matsalen!
 
Kompis-SPA
Enkla SPA-behandlingar - ansiktsmask & fotbad, aromabastu & ljusrum. En öl / glas vin / läsk eller vårt fantastiska kinesiska blommande te. Badrockar och handdukar, allt för 119kr.




Påskfest

Nyheten inlagd: 2007-03-13


Påskparty 31 Mars
 
Påskfirandet startar redan - Lördag 31 Mars
 
Vår egen Påskhare delar ut karameller,
entrèbiljetter & värdecheckar
 på stan från 11.00 – 16.00.
 

z


    
     ”100-lappen”
  • Meny express
  • Stor stark el. läsk
  • Påskparty m. nattklubb & disco
Allt för 100 kr - Boka bord!!
 
Ligg inte hemma och ruva kom och festa bland fjädrar, ägg, häxor och andra tuppar & hönor !
 
Poolen öppen hela dagen 90 kr/ pers
 
Efterinsläpp 22.00-02.00 . 60 kr . 18 år obl. Leg.kontroll
Alkoholfria alternativ finns
 
 




After Dainanapp relax

Nyheten inlagd: 2007-03-10



Lördag 10/3


Relax i panoramarelaxen

inkl. klämmsmörgåsbuffè

99 kr


Boka gärna platser!!


Vi mixar skivor & blandar drinkar i panoramabaren fram till 01.00




Glitter i Vilhelmina

Nyheten inlagd: 2007-03-04


Lördag 3/3 - Gjorde Drag On Line ett bejublat framträdande på Hotell Wilhelmina!!!  
Tack för besöket och lycka till på Er norrlandsturné...
 
 
 




Pressmeddelande 2007 02 06

Nyheten inlagd: 2007-02-06


 
 

 

Pressmeddelande 2007-02-06
 
 
Nordisk Interiör uppmärksammar Hotell Wilhelmina
 
Vi kan stolt meddela att Hotell Wilhelmina finns med i specialutgåvan av Nordisk Interiör Nr1 2007. Specialtidningen, Hotell . Projekt . Desig & Inredning uppmärksammar på en helsida Hotell Wilhelmina SPA & Relax.
Hotellet beskriv som citat:
 
”Pärlan i Lappmarken”
 
”Om de natursköna omgivningarna är infattningen, är Hotell Wilhelmina den skimmrande pärlan som blandar skogens guld med storstadspuls i lysande neon.”
 
Tillsammans med Yasuragi Hasseludden, Krusenberga Herrgård och Villa Källhagen presenteras Hotell Wilhelmina i klassisk Nordisk Interiör stil.
Man skriver citat:
 
”Samtliga hotellrum har panoramavy över Blaikfjället och Volgsjön och inredningen är behagligt stilren i en färgskala som vandrar mellan vitt, grått och rött med inslag av blått i textilierna, och möbler i vacker oljad ek.”
 
Nordisk Interiör utges i de Nordiska länderna men kommer nu även att finnas med i Nordisk Interiörs mässmonter på möbelmässan Stockholm Furniture Fair 7-11/2 2007.
 
Vi har lagt stor vikt vid färgsättning, inredning och tillskapandet av en känsla av traditionellt stadshotell med modern ”touch” och absolut kvalité på SPA & relax-avdelning.   
Det är därför en stor ära för oss att representeras här tillsammans med dessa fashionabla och etablerade rekreationsanläggningar.
 
För ytterligare information kontakta:
 
Sara eller Björn Norman
 
Hotell Wilhelmina
Tfn: 0940 – 554 20
Mobil: 070 – 360 30 96
 
 
Volgsjövägen 16 . 912 34 Vilhelmina . info@hotellwilhelmina.se




VINNARE

Nyheten inlagd: 2007-02-01


mot uppvisande av följande lottnr är Ni välkommen att hämta en fri biljett till www helgens arrangemang.


Nr 67, 70, 27, 66, 22, 5, 76, 4, 51, 12, 1, 72, 90, 39, 35, 41, 64,84,




Helgerbjudande

Nyheten inlagd: 2007-01-30



2/2-2007

Nya rätter i bistron! bla calvadosflamberad oxfilé




Helgerbjudande Fre - Sön

"laxenburgare" Wallenbergare på lax med grovtbröd, sallad & dressing 129Kr




Prova vår nya Alacarté meny!





Fredags Erbjudande!

Nyheten inlagd: 2007-01-08

Fredags Erbjudande


NU PÅ FREDAG, 20/1


I matsalen flamberar vi oxfilé i congac, serveras med kantareller & pepparsås.

159 kr Boka Bord!










NYHETSARKIV

- Nyheter 2007 »
- Nyheter 2008 »
- Nyheter 2009 »
 
 
Hotell Wilhelmina  .  Volgsjövägen 16  .  912 34 Vilhelmina  .  Tfn 0940-554 20  .  Fax 0940-101 56  .